Från skrivbordet till portföljen: Laptopparna


Från början var skillnaden mellan notebook och laptop bara av mindre betydelse och för några år sedan försvann begreppet notebook helt. De första notebooks var helt enkelt en elektronisk anteckningsbok som i senare utveckling blev en fullt utvecklad dator och då blev laptop mer vedertaget. Den stora skillnaden mellan stationär och bärbar dator är att den mindre enheten blivit mer universell, man kan ta den med på resor exempelvis. Man sparar tid genom att kunna arbeta under exempelvis en tågresa. Övergången kan inte riktigt fastställas i tid men man kan generellt sett säga att från cirka 10 år sedan blev laptops mer vanliga för privatpersoner. Mycket tack vare dess smidighet, småskalighet och mindre vikt. Man kan sitta i en soffa och knappa på datorn mer bekvämt än vid skrivbordet med en PC.

Leka med tråden

Idag ser vi laptops som en självklarhet men de första bärbara datorerna var rejäla klumpar som man bara med svårighet kunde bära med sig. På den tiden var heller inte internet något som fanns i luften och kunde fångas ner till datorer. Trådlösa nätverk fanns visserligen tidigare men knappast för datorer. Under början av 2000-talet kom dock wi-fi att bli något som alla idag kan använda, bara man har en enhet att koppla upp sig med. Begreppet wi-fi bedöms inte kommit av wireless fidelity utan mer en ordlek av hi-fi.

Sekretess är nyckelordet

 Fördelarna med trådlöst är ganska självklara men vad få glömmer är att oskyddade enheter lätt kan avlyssnas. Man bör skydda skydda sin uppkoppling med kryptering som består av att lösenordsskydda laptopen eller mobiltelefonen. När vi nu är inne på mobil kontra laptop så är egentligen skillnaden inte stor. Mobiltelefonen kan man använda på samma sätt som en laptop i många delar. Netbook som kom omkring år 2008 är en mycket tunn och lättviktig variant av laptop som ger ännu mer rörelsefrihet. Man kan ta den med till stranden och skillnaden mot surfplatta är att den har tangentbord vilket surfplattan bara har på skärmen.

 

 

Pages:
Edit