PC eller MAC?


Giganterna inom datorvälden kan lika gärna skrivas bill Gate versus Steve Jobs. Eller numer den senares efterträdare/ kompanjoner eftersom Jobs gick bort för några år sedan. Båda föddes dock samma år, 1955, under dataålderns fösta stapplande år. Runt mitten av sjuttiotalet vid 20-års åldern grundade de var sitt datorföretag som idag är de stora jättarna på marknaden. Skillnaden mellan företagen kan stavas IBM.

Microsoft hade och har ett samarbete som från början grundades i att operativsystemet Windows låg under OS/2 vilket släpptes 1987. Apple hade då kämpat hårt med sina datorer, den första Apple I såldes enbart i omkring 200 exemplar. Apple II blev dock större succé under 1982 till 85. Fram till dess var inte Microsoft huvudkonkurrenter utan Commondore. Under åttiotalet hade Apple cirka 15 procent av marknaden för hemdatorer. Något som gäller på ett ungefär ännu idag. Microsoft marscherade på med nya versioner av Windows och tillsammans med Microsoft Office står de för större delen av mjukvara som säljs numer.

Den stora frågan

 Vilka väljer då Mac och vad är det som gör att andra håller sig till PC? Vad skiljer de båda och vilka nackdelar/ fördelar har de? Svaren på det måste man nog fråga respektive användare för det är nog få som kör både och. Förr var det svårare att hantera filer som skapats men numer är det ganska enkelt. Den största skillnaden är operativsystemet men att köra systemen i divergerande datorer är svårt men ändå möjligt. Apples datorer är helt anpassade till operativsystemet vilket inte riktigt i fallet med Microsoft. Därmed anser Apples användare att prestandan i dess datorer är bättre.

Utseendet är viktigt för Apple

 Man kan knappast säga att designen är mer tilltalande för PC än för Mac. Det snygga utanpåverket tycker många är viktigt, ger status. Det är coolt att komma med en Mac under armen och slå upp den på ett kafébord. Men beauty kostar, en Apple betingar i snitt mycket mer. Billiga laptops med Windows går bara på några tusen numer, en Apple Macbook går det inte att få för mindre än omkring 10 000 kr. Dock får man betala lika mycket för en snyggare dator med Windows. Men vad spel och gambling beträffar så rankas Mac högst, så om du gillar att spela online casino kanske du bör välja en Apple Mac.

Pages:
Edit